A new paradigm in sensory spaces.

project

Quiet Room, National Museum of Singapore

client

NMS

Team

Ong Ker-Shing, Joshua Comaroff, Chen Shunann, Lua Jinwei, Lim Yide

 

This space represents a new direction in inclusiveness for public museums. The National Museum of Singapore recognized that its often-intense visual and experiential environment can be challenging for visitors with sensory processing disorders—and in particular those on the ASD spectrum. We created a sensory “safe space” for them, a soft womb-shaped enclosure that is surfaced to adjust to a near-infinite array of colour hues and saturations. The Quiet Room is separated from all surrounding walls and floors, and is thus dampened from vibrations and most ambient noise. At the same time, a range of tactile soft objects were designed to shift sensory experience away from discomfort and toward calm.